Tanulmányút összefoglaló az Amerikai Egyesült Államokból (USA)

Zhodnocovanie CO2, odpadovej vody a tepla z odpadu bioplynovej stanice pomocou uzavretého cyklu / Biogáz hulladék CO2-jének, -szennyvizének, és hőjének zárt ciklusú újrahasznosítása biomasszával
(HUSK/1301/2.1.1 /0002)

Dátum: 2013/09/28 – 2013/10/06
Helyszín: Hilton Hotel, Orlando, Amerikai Egyesült Államok (USA)

Jelenlévők: a jelenléti ív szerint, nevezetesen:
Adrián Horváth – Dry Fermentation Biogas, n.o. igazgatója
Zuzana Forróová – Dry Fermentation Biogas, n.o., projekt menedzser
Robert Nagy, Ing. – Dry Fermentation Biogas, n.o., Pénzügyi vezető
Vojtech Forró – külső szakértő
Blažena Sebenská, Ing. – külső szakértő

A tanulmányút célja:

Tanulmányút, amely következő címmel rendelkező projekt megvalósítását érinti:

Zhodnocovanie CO2, odpadovej vody a tepla z odpadu bioplynovej stanice pomocou uzavretého cyklu / Biogáz hulladék CO2-jének, -szennyvizének, és hőjének zárt ciklusú újrahasznosítása biomasszával

A tanulmányút célja az Alga Biomassza Csúcstalálkozón való részvétel volt Orlandóban, hogy minél nagyobb tudást szerezhessünk az alga felhasználási lehetőségeiről, a biomassza, a CO2, a szennyvíz és a hő hasznosításáról.
Tanulmányút kezdete Budapestről Párizsba, Párizsból New Yorkba és végül a New Yorkból Orlandóba történt légi úton. A konferencia 2013/09/30-tól 2013/10/04-ig tartott, amely programjában két tanulmányút „Industry Tour” is szerepel a Florida túra és ALGENOL túra.

A konferencia első napja (2013/09/30) egy tanulmányúttal kezdődött (Florida tour) a Space Research Centre, Kennedy Space Center és ezt követte a Daytona International Speedway center. Itt lehetőségünk volt ismerkedni, kötetlenül beszélgetni a alga iparban fontos szerepet játszó cégek képviseletével. Miután visszatértünk az első tanulmányútról került sor az Ünnepélyes megnyitóra, ahol megtörtént a kiállítási csarnok megnyitása.

A konferencia második és harmadik napján (2013/10/01 – 02) megnyílt a kiállítási csarnok is, ahol svédasztalos reggeli várta a résztvevőket megteremtve lehetőséget a kapcsolat építésre valamint később ezt követte a megnyitó beszéd, amelyet Mary Rosenthal, Todd Taylor és Margaret McCormick tartott. Az első és második napon részt vettünk számos érdekes előadáson, mint például előadások az alga termesztésről, biomassza innovációs termesztéséről. Mivel a délutáni előadások párhuzamos panelekben történtek, ezért a projekt csapata is eszerint osztódott, hogy minél több tudásra tegyünk szert. A kiállító teremben több szakértővel beszélgettünk – mint például gyártók és a feltalálók a biomassza és az algák szakterületén.

A negyedik napon a konferencia (2013/10/03) lezajlottak az utolsó előadások is. 12:30 órától pedig részt vettünk a második tanulmányúton az ALGENOL cég meglátogatásán, amely az alga hosszú távú sikeres termesztésével és felhasználásával foglalkozik. Lehetőségünk volt közvetlenül betekinteni az algák termesztésének folyamatába. Mivel szigorúan titkos információkat láthattunk, amely nem kerülhetett ki a konkurencia kezére, ezért a fényképezés ezen a tanulmányúton tiltva volt.

Az utolsó napon (2014/10/04), azaz a konferencia lezárása után lehetőségünk volt személyesen diskurzusra szert tenni a MicroBioengeneering, Evodos, Measurement Specialities és Waterwheel Factory céggekkel, akik már részt vettek hasonló biogáz telep csurgaléklevének és hőjének és széndioxidjának az újrahasznosító projektekben.
A konferencián való részvételt nagyon sikeresnek tekintjük. Lehetőségünk volt sok, algában már sikereket elérő, cég tevékenységeivel megismerkedni.